V četrtek, 6. 10. 2022, smo izvedli 1. kulturni dan, ki pa je potekal drugače kot običajno. Pripravili smo ga v času, ko obeležujemo Teden otroka. Namenili smo mu temo Otroškega parlamenta, ki letos in prihodnje leto nosi naslov Duševno zdravje otrok in mladih.
Dan smo zečeli s kratko prireditvijo, v kateri so učenci naše šole v Šolsko skupnost učencev OŠ borcev za severno mejo sprejeli prvošolčke. Da to ni mačji kašelj, so ugotovili učenci 1. razredov, ko so morali odgovoriti na nekaj težkih vprašanj. Prejeli so listino, da so postali člani naše skupnosti, seveda pa ni manjkalo sladko presenečenje.
V nadaljevanju smo se pogovarjali o duševnem zdravju in o tem, kako skrbeti zanj. Učenci razredne stopnje so se v nadaljevanju družili s sošolci in prijatelji pod okriljem mota Skupaj se imamo dobro. Igrali so različne socialne igre, pripravili so si čisto pravi kino in si ogledali film Sreča na vrvici. Peli so pesmi o prijateljstvu, manjkala ni niti modna revija. Nekateri so se skupaj z učiteljicami podali na Trg svobode, kjer so se udeležili pestrega dogajanja. V sklopu ZPM je bila organizirana zanimiva predstava za otroke, kasneje pa so svoje ročne spretnosti lahko izkazali še na ustvarjalnih delavnicah. Učenci so si prav tako lahko ogledali veliko zanimivih razstav, nekateri pa so se preizkusili tudi v miselnih ugankah.
Učenci predmetne stopnje smo bili deležni predavanja na že omenjeno temo, dan pa smo dopolnili z različnimi delavnicami: delavnica izdelovanja zapestnic prijateljstva, delavnica sproščanja, delavnici z naslovom Imam se rad, imaš se rad, imamo se radi in Sam svoj mediator, delavnica priprave zdravega obroka, likovna delavnica, delavnica mikroskopiranja.
Ta dan smo zaključili sproščeni in polni lepih vtisov.

Mateja Barbarič
Mentorica Šolske skupnosti Oš borcev za severno mejo in OP

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost