Konec 80. let je takratna SZDL sklenila postaviti generalu Maistru in njegovim borcem spominsko obeležje tudi v Mariboru. Še živeči borci za severno mejo so namreč že leta zahtevali in pričakovali spomenik za svojega generala v podobi jezdeca na konju. Takratna oblast pa se je odločila, da bo, namesto spomenika, poimenovala novo šolo na Pobrežju po borcih za severno mejo in tako poravnala dolžni spomin zgodovinskim dogodkom po 1. svetovni vojni.

To je bil tudi začetek trajnega negovanja tradicije in spomina na generala Maistra in njegove borce na Osnovni šoli borcev za severno mejo. Sodelovanje na spominskih proslavah, obiski še živečih borcev na šoli, sodelovanje z vojašnico generala Maistra, obiskovanje Maistrovega groba  in še veliko drugega predstavlja začetke načrtnega izvajanja dejavnosti že v času, ki temu ni bil najbolj naklonjen,  vse pa z željo, da bi učenci spoznali in vedeli nekaj več o tistem pomembnem času in dogodkih, po katerih se šola imenuje.

Vsako leto učenci v mesecu oktobru in novembru s projektnim delom pri pouku slovenščine, zgodovine in likovne vzgoje spoznavajo generala Maistra – pesnika, vojaka in bibliofila. Obiščejo njegov grob, ogledajo si spominska obeležja v Mariboru, berejo in ilustrirajo njegove pesmi in dela, ki pripovedujejo o njem. Z generalovim časom in njegovimi borci se srečujejo na pogovorih in okroglih mizah z zgodovinarji, na ekskurzijah. Ob vsem tem nastajajo zapisi učencev in tematska razstava, ki  je v šolski avli na ogled v mesecu novembru, ko učenci predstavijo svoje delo na zaključni prireditvi.

Osnovna šola je gostila tudi Maistrovo slikarsko  kolonijo, pisatelja Toneta Partljiča in predstavitev njegovega literarnega dela General, deset črtic o Rudolfu Maistru. S svojim delom in raziskovanjem so učenci pritegnili pozornost akademskega slikarja Bojana Golijo, ki je šoli podaril svoje umetniško delo, portret generala Maistra pesnika v trajno last. Učenci so uspešno sodelovali tudi na literarnem natečaju Slovenske vojske.
V prihodnosti si učenci in njihovi mentorji želijo še tesneje sodelovati  z mariborskim društvom generala Maistra in navezati stike s tistimi šolami po Sloveniji, ki prav tako ohranjajo tradicije in spomin na generala Maistra in njegove borce.

Prepričani smo, da ob odhodu na srednjo šolo učenci OŠ borcev za severno mejo dobro poznajo čas in pomen dejanj generala Maistra in njegovih borcev in so nanj ponosni.

S ponosom objavljamo maister_bilten in poročilo minulega likovnega natečaja ter kviza.

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)