Ob začetku dela in učenja na daljavo smo se učitelji Športa na OŠ borcev za severno mejo Maribor znašli pred izzivom, kako spodbuditi učence, da si vzamejo nekaj trenutkov na dan zase in se razgibajo, po možnosti na svežem zraku v naravi. Učinke gibalne aktivnosti danes pozna že skoraj vsak in na prvi pogled zgleda, da to ne bi smela biti prevelika težava. Zatakne se pri motivaciji. Zelo težko se je spraviti iz cone udobja (domačega naslanjača) in se v teh zimskih dneh odpraviti ven na sprehod. Naš osnovni cilj je bil motivirati, spodbuditi in navdušiti učence za gibanje. Začeli smo na začetku in izbrali osnovno obliko gibanja, hojo. To je oblika gibanja, ki jo obvlada vsak, hkrati pa zadovolji osnovno človeško potrebo po gibanju. Začeli smo zbirati korake…     

Učenci 6. do 9. razreda so v mesecu novembru in decembru pridno zbirali korake v raznoraznih izzivih, kot so »Naredi 30.000 korakov v enem tednu«, »Naredi 100.000 korakov v 21-ih dneh«, »Premagaj samega sebe v številu prehojenih korakov« in »Koraki do Božička«. Prav tako so si prebrali članek o vplivu hoje na zdravje in splošno dobro počutje. Seznanjeni so bili s številom prehojenih korakov, ki so potrebni, da pride do določenih učinkov na naše telo in počutje. Zdelo se je, da so učenci postajali vse bolj aktivni in se zavedali pomena vsakodnevnih sprehodov na svežem zraku v naravi. 

Od 5. 1. 2021 do 15. 1. 2021 smo izvedli zadnji izziv »Borčijevi koraki«, ki smo ga poimenovali po šolski športni maskoti Športnemu Borčiju. Želeli smo pridobiti informacijo koliko naših učencev od 6. do 9. razreda bo sodelovalo v izzivu in koliko korakov bodo naredili skupaj v 11-ih dneh. Cilj je bil, da zberemo čim več korakov.

Izziv »Borčijevi koraki« je bil zelo uspešen. Učenci so morali v pripravljeno razpredelnico dnevno vpisovati število prehojenih korakov. Učenci so pridno sodelovali in po 11-ih dneh smo se veselili rezultatov, saj je v izzivu sodelovalo 84% vseh učencev 6. do 9. razreda. Skupaj so zbrali neverjetnih 11.402.840 korakov. Če predvidevamo, da povprečna dolžina koraka meri 0,6m, pomeni, da so učenci skupaj prehodili približno 6840km. Toliko znaša zračna razdalja med Mariborom in New Yorkom. Če se malo pošalimo, so se učenci  v teh 11-ih dneh skupaj s Športnim Borčijem virtualno sprehodili od Maribora do New Yorka. Rezultati in udeležba v izzivu vsekakor kažeta na to, da nam je osnovi cilj uspelo doseči. Učenci so preživljali svoj vsakdan na svežem zraku v naravi. Upam, da jim hoja in zbiranje korakov ostane v spominu kot pozitivna izkušnja in se bodo morda nekoč ob spominu na virtualen obisk New Yorka z nasmeškom na obrazu sprehodili po resničnem New Yorku.

Maribor, 21. 1. 2021

Boštjan Kamenšek, prof. šp. vzg.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)