Športni Borči

MISIJA SAMOZAVEST: PROGRAM POSTANI ŠPORTNIK

Naša šola se je v tem šolskem letu vključila v projekt Misije samozavest v okviru programa Postani športnik.

Nosilec projekta, Zveza športnih inavlidov Slovenije- paraolimpijski komite, nas takole nagovarja.

“Z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost, skupaj z Lidlom Slovenija razvijamo program Postani športnik. Program bo vključeval širok nabor aktivnosti, pobud, dogodkov in delavnic, ki bodo namenjene mladim invalidom in njihovim staršem, učiteljem in profesorjem športne vzgoje, lokalnim športnim klubom, panožnim zvezam, društvom invalidov in podobno.

S programom želimo tudi spremeniti pogled na šport iz vidika mladih invalidov, ozaveščati javnost in posledično razbijati predsodke o vključevanju mladih invalidov v športne programe in pomagati ter spodbujati različna društvater organizacije pri prilagoditvi programov za mlade invalide. Pomemben del programa bo tudi povečanje nabora usposobljenih pedagogov, ki so vešči dela z otroki invalidi in vzpostaviti kakovostno bazo ponudnikov športnih aktivnosti za mlade invalide.

Zakaj program Postani športnik? Ker šport med ljudmi s posebnimi potrebami spreminja življenje, omogoča vrhunske rezultate in boljšo kakovost življenja. Naj naši vrhunski športniki povedo sami.”

 

Več o projektu na spletni strani in V DVEH VIDEOFILMIH na http://www.zsis.si/postanisportnik/

 

Prispevek je pripravila:
mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.,
vodja aktiva za šport inkoordinatorica omenjenega projekta

BORCI V ODMEVIH: Paraolimpijski športni dan in drugačnost

Kaj je drugačnost? Kako otroci dojemajo drugačnost? Ali nas drugačnost lahko bogati?

Na naši šoli poskušamo odgovoriti na ta vprašanja tudi tako, da smo otrokom ponudili izkušnjo drugačnosti skozi šport. Tako smo leta 2016 izvedli dva paraolimpijski športna dneva.

 

Več o tem športnem dnevu si lahko ogledate v tv prispevku, ki je bil 3. oktobra 2016, predstavljen v Odmevih (TV Slo 1).

Prispevek si lahko preberete tudi na portalu Maribor 24, z dne 20.5.2016.

 

Prispevek je pripravila:
mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.,
vodja aktiva za šport in koordinatorica omenjenega projekta

BORCI V ČASNIKU VEČER: Poziv staršem in starim staršem, da nas podprejo v mednarodnem projektu

Želimo si, da bi se naši učenci še več gibali, zato smo se kot prva slovenska šola vključili v mednarodni projekt, ki spodbuja otroke, da dnevno prehodijo ali pretečejo 1600 metrov.

Ker ste tudi starši in stari starši pomembni pri naši (skupni) vzgoji za pozitiven odnos do športno -gibalnih dejavnosti, vas prosimo, da tudi vi sodelujete pri tem projektu.Kako? Svoje otroke spodbudite, da so dnevno športno-gibalno aktivni na prostem.

Več o projektu v prispevku časnika Večer, z dne 1. oktober 2018.

 

Prispevek je pripravila:
mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.,
vodja aktiva za šport in koordinatorica omenjenega projekta

BORCI NA “SVET NA KANALU A” – Za lažje učenje: 15 minut za 1600 metrov

Otroci potrebujejo precej gibanja, če je le izvedljivo, na svežem zraku. Brez fizične kondicije, opozarjajo strokovnjaki, se namreč otroci težje učijo. Na Osnovni šoli Borcev za severno mejo v Mariboru so se spodbude h gibanju lotili na prav poseben način. Kot prvi v Sloveniji so se pridružili mednarodnemu projektu, ki otroke spodbuja, da v 15 minutah prehodijo ali pretečejo 1600 metrov.

Več v prispevku, ki je bil 8. oktobra objavljen na Kanalu A.

 

Prispevek je pripravila:
mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.,
vodja aktiva za šport in koordinatorica omenjenega projekta

Borci glasujemo za Luko Dončiča in Gorana Dragiča

Na urah športne vzgoje večkrat spoznavamo oz. spremljamo (po tv prenosih) velike športnike. Zakaj? Želimo si, da bi otroci poznali velike Slovence, v našem primeru športnike (Leona Štuklja, Ilko Štuhec, Tino Maze, Boštjana Klineta, Gorana Dragiča, Luko  Dončića..), in poznali njihove poti do samega vrha. Menimo, da otroci potrebujejo sanje in dobre vzglede, ki jim lahko sledijo.

Naš tokratni izbor je: Luka Dončić. Luka Dončić je športnik leta v Sloveniji za leto 2018. Košarkar NBA ekipe Dallas Mavericks je eden najboljših košarkarjev v ligi NBA. Je evropski klubski prvak, evropski prvak, najboljši igralec evropske lige v preteklem letu itd.

Zaradi vsega naštetega smo se učitelji športa na naši šoli odločili, da bomo učence in ostale seznanili z igrami Luke Dončića ter vas spodbudili k glasovanju za Luka Dončića (glej fotografije otrok). Zakaj gre? S svojim glasom želimo prispevati k zgodovinski prvi uvrstitvi Luke Dončića na tekmo Vseh zvezd (t.i. All stars tekmo).

Tekma Vseh zvezd oz. “All star game”  je tekma, kjer se enkrat v letu zberejo na eni tekmi najboljši igralci ameriške profesionalne košarkarske lige (t.i. NBA).

Zato smo z glasovanjem pričeli učence seznanjati na urah športa kot s tem prispevkom. Pozivamo vas, da do 21. januarja 2019 skupaj z nami oddate glas za Luko Dončića in tudi Gorana Dragića.

KAKO GLASUJEMO (obstaja več načinov)?

  • Prek spletne strani google.com, kjer je treba v iskalnik vpisati “NBA Vote” ali “NBA All-Star Vote”. Najbolj preprosta možnost je, da v iskalnik vpišete zgolj ime in priimek svojega favorita, na primer Luka Dončić, in odprla se vam bo ikona za glasovanje. Vsak dan lahko glasujete enkrat. Prek uradne spletne strani lige NBA, in sicer na povezavi nba.com/vote. Glasujete lahko za dva branilca in tri visoke igralce.
  • Prek uradne mobilne aplikacije lige NBA.
  • Izjemno pomembni so 3., 4., 10., 11. in 21. januar, ko bodo glasovi šteli dvojno. Glasovanje bo končano 21. januarja.

Več o trenutnih rezultatih glasovanji si lahko preberete tukaj.

Hvala za sodelovanje in spodbujanje VELIKIH imen slovenskega športa!

Prispevek je pripravila: Mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.

Množični tek

19. septembra 2018, so se učenci, od prvega do tretjega razreda naše šole, pridružili množičnemu teku, ki ga je organizirala Atletska zveza Slovenije. Teklo je več kot 22 000 otrok, iz več kot 250 šol iz cele Slovenije. Letos so sledili motu: Začni mlad, tekmuj pošteno.

Z akcijo želijo spodbuditi otroke k atletskim korakom in ozaveščanju sodelujočih o pomenu zdravega načina življenja. Teka na šolskem igrišču se je udeležilo 106 učencev, ki so uspešno pretekli 200m.

Zapisala: Petra Hernah

Pohod na Pohorje

V petek, 8.6.2018, in soboto, 9.6.2018, smo v okviru Zdravega življenjskega sloga in izbirnih predmetov s področja športa izvedli dvodnevni pohod na Pohorje. V spremstvu dveh učiteljev športa je 22 učencev prvi dan opravilo pot od šole do Doma Miloša Zidanška na Pohorju. Tam smo nadaljevali s športnimi igrami, okusno večerjo in prijetnim večernim druženjem. Drugi dan smo pohod nadaljevali po grebenu Pohorja do razglednega stolpa, mimo Bellevueja do spodnje postaje gondole, kjer so učence pričakali starši. Ponovno smo preživeli nepozabne trenutke v naravi in se sprostili ob veselem druženju.

Utrinki

Žogarija 2018

V četrtek, 24. 5. 2018, je v Mariboru potekala Žogarija, na kateri sosodelovali tudi naši učenci in osvojili skupno 2. mesto.

Galerija

Mentorja Marija Leben in Mihael Kraner

Razstava – Olimpijske igre

V tednu otvoritve 23. zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, Južna Koreja (9. – 25. 2. 2018), smo pripravili razstavo poimenovano “Olimpijske igre”.

Razstava, ki smo jo pripravili z učenci naše šole, govori o olimpijskih igrah, zgodovini olimpijskih iger, simbolih olimpijskih iger, slovenskih športnih barvah in ostalih zanimivostih…

Na razsvtavi smo na ogled postavili tudi priznanja naše šole na področju športa prejeta na dogodku Olimpijskega komiteja Slovenije “Slovenska bakla”, ki je  potekal 24.1.2018 v Mariboru. Na dogodku smo preljeli nagrade za:

  • 1. najštevilčnejšo udeležbo na dogodku “Slovenska bakla”
  • 2. mesto za najboljšo fotografijo v fotografskem natečaju “Olimpijska bakla”
  • 3. najboljše šolsko športno društvo v Mariboru.

Vse nagrade je naša šola prejela na podelitvi na trgu Leona Štuklja, kjer je olimpijska bakla prišla v Maribor.

Vljudno vabljeni na razstavo!

Zapisala avtorica razstave: mag. Nina Kolenc z učenci šole

Športni dan

V torek, 30. 1. 2018, so učenci od 6. do 9. razreda imeli športni dan. Uživali so v različnih športnih dejavnostih: smučanju, plavanju, drsanju in pohodništvu. Vreme je bilo čudovito, imeli smo se krasno.

Smučarji

Pohodniki

 

(Skupno 1.008 obiskov, današnjih obiskov 1)