V ponedeljek, 21. 11. 2022, smo gostili na naši šoli posebnega gosta in predavatelja tehn. dipl. ing. Luka Sternada. Za nadarjene učence in učenke 6. razredov smo organizirali astronomsko – opazovalni večer nočnega neba s teleskopi. Vsem prijavljenim učencem in učenkam je nazorno in natančno prikazal delovanje teleskopa in opazovanje nebesnih teles. Najprej smo imeli predavanje o sončnem sistemu in ozvezdju, nato je delavnica vključevala še praktični prikaz s teleskopom in nočno opazovanje neba.

Astronomsko opazovanje je potekalo z uporabo teleskopa Sky-Watcher Reflektor ter z dvema šolskima teleskopoma tipa Refractor.

Večer je nudil dobre pogoje, kajti že takoj ob pogledu v nebo, sta se na južnem obzorju opazila kar dva planeta, Jupiter in Saturn. Prav tako je bilo vidnih pet največjih Jupitrovih lun. Opazovali smo ozvezdja Lire, v kateri sta astronomom dobro znani ena najsvetlejših zvezd Vega in planetarna meglica M57 ter zahajajoče ozvezdje Herkules, z najbolj prepoznavno zvezdno gručo, poznano pod imenom M13. Naslednji objekt, ki se je opazoval so bile tik nad vzhodnim obzorjem mlade zvezde iz zvezdne skupine, imenovane Gostosevci ali Plejade, prostim očem edina vidna skupina zvezd. Za zaključek opazovanja pa so bili vsi razpoložljivi teleskopi usmerjeni v prvi zunanji planet, Mars.

Bilo je luštno! Še enkrat se zahvaljujemo g. Sternadu za odlično vodenje astronomsko – opazovalnega večera.

Koordinatorica: Bojana Robič, prof.

 

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost