IMAG2990V ponedeljek, 3. 10. 2016, smo lahko spremljali prispevek z dogajanja na naši šoli v osrednjem informacijskem dnevniku, RTV Slovenija 1 ob 19.00. Vse o poteku dneva v nadaljevanju …

V letošnjem letu smo se pri predmetu šport odločili, da učencem predstavimo drugačnost skozi šport. V času po olimpijskih ter paraolimpijskih igrah v Braziliji smo tako v ponedeljek, 3. oktobra 2016, imeli paraolimpijski šolski športni dan za učence od 1. do 9. razreda.

V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem (ZŠIS-POK), ki aktivno izvaja program »Paraolimpijski šolski dan«, in v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Maribor, smo vsi učitelji šole pripravili Paraolimpijski športni dan.

Učenci šole so imeli ta dan:

  • Predstavitev življenjske zgodbe Francija Pintarja, vrhunskega športnika invalida, ki je nosilec štirih odličij z paraolimpijskih iger v streljanju z zračno puško.
  • Predstavitev paraolimpijskega športa, kjer so učenci v sliki in besedi spoznali paraolimpijsko reprezentanco Slovenije in paraolimpijske športne discipline.
  • Učenci 1. razreda so poslušali pravljico o Enokrilnem zmaju.
  • Učenci od 1. do 5. razreda so v telovadnici imeli delavnice na temo paraolimpijskih športov. Pri tem so se vživeli v vlogo invalidov, tako, da so se vozili z invalidskimi vozički, igrali golbal, z zavezanimi očmi premagovali različne ovire, metali na koš s stola.
  • Učenci od 6. do 9. razreda so imeli delavnice na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Maribor (Gospejna ulica 11, Maribor). Spoznali so: showdown (t.i. namizni tenis za slepe in slabovidne), govoreči pikado, rusko keglanje in šah za slepe in slabovidne. Na društvu smo spoznali tudi balkanskega prvaka v govorečem pikadu.
  • Na koncu smo imeli v telovadnici še spektakel v odbojki sede, kjer so se učenci šole pomerili s člani slovenske paraolimpijske reprezentance v odbojki sede. Tekmo je koordiniral trener paraolimpijske reprezentance Slovenije v odbojki sede.

V letošnjem letu smo tako na naši šoli 10 generacij učencev seznanili z drugačnostjo in sprejemanjem drugačnosti. Menimo, da je razumevanje drugačnosti in sprejemanje le-te ključno za vsakega odraščajočega.

Vljudno vabljeni k ogledu prispevka, ki je bil 3. 10. 2016 predvajan na RTV Slovenije 1 v osrednjem dnevniku ob 19.00. Več na spletnem naslovu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174429582

Galerija

Organizatorica športnega dne: mag. Nina Kolenc, prof.šp.vzg.

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost