V torek, 4. oktobra 2011 so se učenci 1.razredov odpravili na Ekološko kmetijo Zupanič Metz, kjer jih je pričakala prijazna kmetica ga. Vinka.

Skozi pogovor in sprehod po njihovem posestvu so spoznavali različna življenjska okolja, opravila na kmetiji, pridelke…Spoznali so vrt, vrtnine in zelišča.

Bili so na polju, spoznavali žita: pšenico, koruzo, piro, ječmen in rž ter kmetijske pripomočke oziroma stroje za opravila na kmetiji.

Ogledali so si sadovnjak, prepoznavali drevesa v sadovnjaku, njihove plodove, seznanili so jih s pridelavo oziroma jim opisali postopek pridelave jabolčnega soka, ki so ga tudi pokusili.

Spoznali so koze, si ogledali kje živijo, kje se pasejo, kaj jedo, kako molzejo koze in kje in kako predelujejo kozje mleko v različne proizvode, predvsem kozji sir.

Opazovali so kokoši in nazadnje so si ogledali še ovce in gospodar kmetije jim je prikazal, kako strižejo ovce, pogovarjali so se o predelavi ovčje dlake in v kakšne namene jo lahko uporabimo.Učenci so preizkušali kozje mleko, domač jabolčni sok, domač kruh namazan z dvema vrstama marmelade in se posladkali s piškoti iz pirine moke. Bilo je zelo zanimivo, učenci so uživali in preživeli lepo in sproščeno dopoldne na Ekološki kmetiji Zupanič Metz.

GALERIJA

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost