Erasmus+ je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja mladine in športa za obdobje 2014–2020. Program Erasmus+ je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. V Sloveniji za izvajanje programa v obdobju 2014-2020 skrbita dve nacionalni agenciji: CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki pokriva področja izobraževanja, usposabljanja in športa, ter MOVIT, Zavod za razvoj mobilnosti mladih, ki pokriva področje mladine. Projekt omogoča projektno sodelovanje z namenom dviga ravni kakovosti poučevanja, usposabljanja, učenja in mladinskega dela, modernizacije institucij in inovacije družbe. V projektih sodelujejo organizacije s področja izobraževanja, usposabljanja in mladine ter podjetja, javni organi in druge organizacije, ki so dejavne na različnih področjih izobraževanja in usposabljanja. Namen aktivnosti je spodbuditi razvoj, prenos in izvajanje inovativnih praks na organizacijski, lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni.

Podrobnejša predstavitev projekta na šoli:

Projekt je mednarodnih razsežnosti, saj vključuje države Italijo (glavna koordinatorica in nosilka projekta), Španijo, Latvijo in Slovenijo. Projekt je zasnovan pod širokim tematskim poljem »inkluzija«, z namenom osveščanja in senzibilizacije inkluzije v najširšem pomenu besede. Namen projekta je izmenjava izkušenj, stališč in dobrih praks s področja inkluzije; izmenjava učencev, spoznavanje tujih kultur ter implementacija morebitnih novih znanj/spoznanj v širše družbeno okolje. Projekt traja 28 mesecev . Vanj so vključeni učenci, stari od 10 –  12 let, ki potujejo v sodelujoče države, se spoznavajo in predstavljajo sebe, šolo in Slovenijo. Prav tako so ob vsaki izmenjavi zadolženi za aktivnosti, s katerimi se vsi sodelujoči učenci lahko spoznavajo. Doslej so bila izpeljan 3 srečanja: v mesecu oktobru 2016 so se v Italiji na uvodnem srečanju sestali učitelji, v mesecu decembru 2016 so bili učitelji sodelujočih držav gostje naše šole, v marcu 2017 pa je sledila prva izmenjava učencev, ki se je odvila v Španiji. Potovalo je 6 učencev šestih razredov, ki so bili izbrani po poenotenih kriterijih. Projekt poteka dobro in bogati vse sodelujoče. Ker se nadaljuje še v šolskem letu 2017/18, bo tudi v prihodnje priložnost za drugačno in spodbujajoče šolsko delo, predvsem pa učenje za življenje.

Koordinatorici projekta sta Alenka Fingušt  in Natalija Augustinovič, članice projektne skupine pa Alenka Belcl, Mateja Draškovič, Klara Napast in ravnateljica, mag. Lučka Lazarev Šerbec.

Erasmus+, Pathways 4 Life, Sevilla

Delovni dan je za nami. Ob plakatih smo pokazali, kako ozaveščeni smo glede okoljske problematike, predvsem pa pokazali nove rešitve. Na mladih svet stoji.

 

Erasmus+, Pathways 4 Life, Sevilla

Erasmovci se v Sevilli v prvi meri družimo z vrstniki iz partnerskih držav, ob tem pa iščemo rešitve za ohranitev našega planeta in življenja na njem.
Združujemo prijetno s koristnim. Sevilla je čudovita in sončna, naše druženje pa plodno.

Obisk naših partnerskih šol

Pred kratkim smo v okviru projekta Erasmus + (Lab4 S.P.A.C.E.) na šoli gostili učence iz Španije, Italije in Latvije, s katerimi sodelujemo že 2. leto. Učenci partnerskih šol so se družili z našimi učenci, ob tem pa razvijali medkulturne kompetence, se medsebojno spodbujali, spoznavali in igrali. Skupaj s(m)o odkrivali, da je večina razlik med ljudmi le površinskih, saj smo si podobn bolj, kot se kaže na prvi pogled. Večina delavnic je bila namenjena osrednji temi projekta – inkluziji, s katero želimo okrepiti zavest o vseh oblikah drugačnosti med nami in pomenu vzajemnega sodelovanja. Čeprav smo vsi malo drugačni in posebni, ima vsak izmed nas nezamenljivo in edinstveno vlogo v svetu, ki je prav zaradi raznolikosti koščkov, ki ga sestavljajo, tako zanimiv in lep. Vabljeni k branju prispevka!

https://mariborinfo.com/novica/lokalno/foto-mariborska-osnovna-sola-gostila-ucence-iz-italije-spanije-in-latvije/186809

(Skupno 341 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost