Zaključna ekskurzija na Koroško, 6. razred

Šestošolci smo se na zaključno ekskurzijo odpravili na Koroško. Najprej smo se z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji spustili v rudnik v Velenju, kjer smo v vodenem ogledu prisluhnili razlagi o nastanku premoga, izkopavanju velenjskega lignita nekoč in danes ter življenju rudarjev. Doživeli smo tudi simulacijo rudarske nesreče, ko so se tla pod našimi nogami mončno tresla. Med starim in novim delom rudnika smo v krajšem postanku použili rudarsko malico, nato pa smo si ogledali še stalno razstavo o razvoju slovenskega premogovništva.

Pot smo nadaljevali z vožnjo skozi Slovenjegraško kotlino in se ustavili ob  Ivarčkemu jezeru, naravni znamenitosti ob vznožju Uršlje gore, kjer je bilo dovolj časa za malico in sprostitev, nekaj časa pa  smo namenili tudi reševanju učnih listov.

Nato nas je pot vodila na Prežihovine, kjer smo ob vodenem ogledu spoznali življenjsko pot in delo pisatelja Prežihovega Voranca.

Naša zadnja postaja so bile Libeliče, kjer nas je vodič popeljal do vaške cerkve in spregovoril o nekaterih zgodovinskih dejstvih, nato pa smo si ogledali kostnico. Sledil je obisk Muzeja plebiscita in kmečkih opravil ter ogled stare učilnice.

Utrinki

Neva Pilih

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost