2. RAZRED: EKOLOGIJA

V uvodnih urah so učitelji sami izvedli aktivnosti v razredu. Nato so si skupaj z umetniki iz ART kino mreže ogledali film DEČEK IN SVET, kjer prikazuje razlike v onesnaženosti na vasi in mestu. Po ogledu filma je sledil pogovor z umetniki.

Nato so učitelji izvedli tudi ustvarjalne delavnice, kjer so učenci poustvarjali.

Naslednjo aktivnost so izvedli s kustosinjo Nejo Kaiser iz KGLU (Koroške galerije likovnih umetnosti) – Skozi svetovno znane umetnine so spoznavali vpliv onesnaževanja na naravo, naše življenje, življenje živali in našo prihodnost. Preko power point predstavitve jih je popeljala v svet umetnosti prepleten z ekologijo. Ob vsaki sliki so se ustavili, si jo temeljito ogledali in se nato s kustosinjo pogovorili, kaj je na sliki narisano/naslikano, kaj slika predstavlja in kaj nam je avtor umetniškega dela želel sporočiti z ogledano umetnino. Kustosinja jih je opozorila tudi na podrobnosti, ki jih morda njihovo oko ni zaznalo. Ogledu umetniških del je sledila razprava o pomenu ekologije in ekološkega načina obnašanja-življenja, s pomočjo katere so učenci ponovili razumevanje in doživljanje ekologije-naših prispevkov k čistejšemu in lepšemu okolju ter boljšemu jutri. Učenci so v razpravi zavzeto sodeloval. Nato so dobili pobarvanke in dejavnost se je s tem zaključila.

Na podlagi ogleda filma in umetniških slik so učitelji v razredih izvedli aktivnosti, kjer si je vsak razred izbral ožjo področje zaključka. Izbrali so teme VODA, RECIKLIRANJE, ZRAK.

Na temo VODA so učenci skupaj z umetnico Aljo Krofl ter nekaj dijaki iz Srednje oblikovne šole,  izvedli delavnice Street art – poslikali so večjo površino pred šolo in s tem ustvarili tudi igre na prostem za vse učence šole.

Na temo ZRAK so pod vodstvom umetnice Maje Pegan izvedli delavnice sitotiska – na svoje majice so si natisnili svoje motive za ohranjanje čistega zraka.

Na temo RECIKLIRANJE – ponovne uporabe tekstila so se z umetnico Nino Logar naprej pogovorili o različnih vrstah blaga, narezali trakove iz starih majic s katerimi so nato spletli nove zapestnice, trakove za glavo, podstavke za vročo posodo, prtičke….

Vsi učenci so bili zelo navdušeni nad novimi oblikami dela. Vse vsebine se navezujejo tudi na cilje iz učnega načrta.

Aktivnosti so vodili učitelji 2 razredov: Anja Pušnik, Denis Kokol, Svetlana Nikolić in koordinatorica projekta Mateja Draškovič

FOTOGALERIJA

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)