3. RAZRED: DEDIŠČINA NAŠEGA KRAJA – MARIBORA

V začetku šolskega leta so učenci obiskali UGM – Umetnostno galerijo Maribor, kjer so učenci spoznali atraktivni preplet del avtoric in avtorjev iz Zbirke UGM. Skozi umetnine so spoznavali življenje, delo, oblačila, …. ljudi nekoč v Mariboru. V učnem sklopu dediščina so si pri uri ogledali film o življenju v Mariboru nekoč. Po ogledu so se pogovorili o življenju nekoč v Mariboru. V času dela na daljavo so učenci s pomočjo navodil učiteljic pisali zgodbe po pripovedovanju staršev oz. starih staršev: zgodbico, doživljaj, ki v njih zbudi prijetne spomine, kakšna doživetja iz mladosti. Nastalo je nekaj zgodb.

Z aktivnostmi so nadaljevali v živo. Ponovno so izvedli aktivnosti z UGM – Učenci so v okviru UGM izvedli aktivnosti pod naslovom Kapljica izgine, kip pusti spomine. S kustosinjo UGM so si v centru MB ogledali stare zgradbe, kipe in spomenike.

V fotografskem muzeju Modrinjak GT22, so si ogledali temnico imenovano Mišnica, spoznali nastanek fotografije, aparature, ki so za to potrebne, izvedeli kaj je to negativ in sami razvili fotografijo – fotogram.

Nato je v razred prišla še likovna umetnica iz Zavoda MARS, Hana Repše. Tudi z njo so se pogovarjali ob fotografijah, jih pogledali iz umetniškega vidika – iskali podrobnosti, razlike, resničnost razglednic,…. Naslednjo in hkrati zaključno delavnico so izvedli tako, da si je vsak učenec izbral natisnjeno fotografijo A4 formata, na katero je lepil izrezke iz raznih  revij – kolaž.

Prav tako so v posebnem računalniškem programu s fotografijami ustvarjali nov kolaž.

Vse izdelke bodo zaenkrat predstavili v digitalni razstavi, nato pa na začetku naslednjega šolskega leta tudi v živo. Aktivnosti z učenci in umetniki sta vodili in organizirali: Alenka Frangeš in vodja projekta Mateja Draškovič

FOTOGALERIJA

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost