Meritve za športno vzgojni karton, danes poimenovane slo-fit testi, so testi na otrokovem gibalnem oz. motoričnem področju. Lahko bi rekli, da gre za nekakšno nacionalno preverjanje gibalnih oz. motoričnih spretnosti otrok.

Z enajstimi različnimi testi pridobivamo informacije o telesno – gibalnih sposobnosti oz. spretnostih otrok in mladine v Sloveniji. Na naši šoli opravljamo te meritve v sklopu športnega dne. Zbrane podatke nato pošljemo na Fakulteto za šport, Univerzo v Ljubljano, kjer se podatki vsakoletno analizirajo.

V časniku Večer (12.4.2019) lahko preberemo razmišljanja dr. Gregorja Starca, ki je vodja SLOfit, nadgradnje nacionalnega programa spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, in profesor na fakulteti za šport v Ljubljani: »To, da je na karti, ki v sklopu zdravstvenih podob slovenskih občin prikazuje fitnes otrok, Maribor obarvan belo in ne temno kot večina drugih občin, ni dober znak. Po gibalnih sposobnostih štajerski in prekmurski otroci namreč še vedno zaostajajo za slovenskim povprečjem.« Prosim vas, da si več o problemu Mariborskih otrok, rezultatih iz Maribora in ostalih zanimivih razmišljanjih, preberete na : https://www.vecer.com/ne-zdrave-obcine-maribor-je-bil-najbolj-tepen-in-z-njim-otroci-6691065

Vljudno vabljeni, da sami in z otroki prebirate tudi spletne strani SLOFIT-a. Več na http://www.slofit.org/

Najlepša hvala, da bodo zaradi vašega sodelovanja, tudi mariborski otroci jutri še boljši na motorično-gibalnem področju.

 

      

 

Maribor, 12.4.2019

Članke je pripravila: mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.

(Skupno 408 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost