Stadion Ljudski vrt v Mariboru je znova gostil dogodek Zborovski bum, na katerem je skupaj zapelo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol. Pridružili so se jim tudi pevci opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Dogodek, ki ga prireja Narodni dom Maribor skupaj z Zavodom za šolstvo, mestno občino Maribor in SNG Maribor, je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe. Zborovski bum je pod okriljem Zavoda za šolstvo in strokovnim vodenjem Inge Breznik nastal s ciljem dviga kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje.

Letošnji repertoar je temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev z odlomki iz Bizetove opere Carmen, Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Verdijevih Nabucca in Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Novakovega Figara ter Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča so otroci peli skupaj s priznanimi opernimi pevci Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom in Jakijem Jurgcem.

Zborovski Bum se tradicionalno odvija bienalno s prizoriščem v Mariboru. Prvič so ga priredili leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo 1435 otrok pevcev iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Nato se je dogodek razširil na nacionalno raven in se preselil na stadion Ljudski vrt. V letu 2015 je bil pevski dogodek nadgrajen z udeležbo 6419 otrok pevcev, ki se jim je pridružilo še 323 otrok plesalcev s svojo koreografijo.

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt strokovni vodji Inge Breznik namenil tudi jabolko navdiha.

Na prireditvi so sodelovali tudi člani Mladinskega pevskega zbora naše šole z zborovodkinjo Matejo Käfer.

Oglejte si slike z dogodka in preberite tudi članek na tej povezavi.

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost