Skoči na glavno vsebino

17. november – dan slovenske hrane in izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka

17. novembra obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan se tudi naša šola vključuje v vseslovenski projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«
Na šoli bomo ta dan vsem učencem postregli zajtrk z domačim kruhom iz krušne peči, bio maslom, medom, bio mlekom in jabolkom. Po razredih bodo potekale tudi vzgojno izobraževalne aktivnosti povezane z zdravim zajtrkom.
Namen projekta je učence izobraževati in ozaveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter o prednostih uživanja lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Poudarek je tudi na pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo in o pomenu čim večje samooskrbe s kmetijskimi pridelki.

Več informacij o Tradicionalnem slovenskem zajtrku:
https://zzs.si/aktualno/dogodki/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk-2023
https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Na šoli smo se odzvali tudi pobudi Stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev, ki nas vabi da z »Recepti z okusi Slovenije« podpremo obeleževanje tedna slovenske hrane od 13. do 19. novembra 2023. Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti.
V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane, smo nekaj tradicionalnih slovenske jedi s ponosom umestili v osrčje šolskega jedilnika.

Prispevek pripravila: Saška Jelen






Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost