Skoči na glavno vsebino

Simbioza skupnost in Društvo Šola zdravja

V četrtek, 16.11.2023, in v petek, 17.11. 2023, je na naši šoli potekal naravoslovni dan z  naslovom skrb za zdravje.

V sklopu tega smo na naši šoli izvedli medgeneracijski sodelovanje na področju športa/giba in izvedli projekt Simbioza skupnost. Gostili smo nevladno organizacijo Društvo Šola zdravja, ki združuje ljudi z namenom izvajanja jutranje vadbe na prostem v vseh letnih časih.

Člane društva lahko opazimo v različnih slovenskih mestih v njihovih razpoznanih oranžnih majicah, ko zjutraj okoli 8. ure izvajajo svojo jutranjo vadbo. Vadbo poimenovano »1000 gibov«, kjer razgibamo celotno telo je razvil priznan ruski zdravnik dr. Nikolay Grishin. Omenjeno vadbo sta nam predstavili Nada Naberšnik, vodja ene od skupin v Mariboru in Nada Wolf, članica društva.Z njimi so prišli še ostali člani društva, in sicer upokojeni profesor fizike, šolska zdravnica, učiteljica nemščine, ki so z nami izvajali vadbo »1000 gibov«.

V dven dneh so vadbo »1000 gibov« spoznali vsi učenci šole, od 1.-9. razreda (razen 4. in 5 razredov), skupno okoli 270 otrok. Z njimi so spremljevalci teh otrok, skupno 20 oseb učiteljskega zbora. Vsak dan smo izvedli vadbo s po tremi člani Društva Šola zdravja, skupno 5 člani.

Učenci, učitelji in člani omenjene nevladne organizacije smo skozi gibanje, ples in pesem spoznali, da je medgeneracijsko druženje lahko zelo uspešno. Vsi smo uživali na vadbi.

Na koncu dneva so nas člani Društva Šola zdravja prosili, da bi povabili starše oz. stare starše naših šolskih otrok v njihove vrste. Na to temo lahko kontaktirate Nado Naberšnik ali mene (učiteljico športne vzgoje).

Za konec dodajamo še nekaj fotografij z omenejenga dogodka.

Prispevek pripravila: mag. Nina Kolenc, prof. šp. vzg.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost