Skoči na glavno vsebino

Ob slovenskem kulturnem prazniku

Spoštovani starši in učitelji, dragi učenci,
pred nami je slovenski kulturni praznik, ki obeležuje spomin na našega največjega pesnika in hkrati poudarja pomen kulture. Zakaj se je sploh pomembno pogovarjati o kulturi in kaj je njen namen? Zagotovo kultura ni nekaj popularnega in še manj uporabnega ali nekaj, kar bi prinašalo slavo in denar. Kultura si ne nabira všečkov preko Tiktoka ali Snapchata in malo ljudi pozna najvidnejše kulturne ustvarjalce. Zakaj torej? Ker je kultura način umetniškega izražanja. Ker kultura je umetnost. In ker je kultura področje, kjer ni prav nič pomembno, kako številčen je narod, ki neko kulturo ustvarja. Še več: manjši kot smo narodi, bolj kulturno zavedni smo in bolj ponosni na svojo kulturo. Prav je, da smo na Prešernov dan ponosni ne samo na Franceta Prešerna, ampak tudi na vse velike umetnike naše zgodovine in sedanjosti. Kulture bi se – tako kot svoje narodne pripadnosti – morali zavedati večkrat in ji nameniti pozornost, ki so jo zasluži. Prav v šoli se skozi različne predmete srečujemo tudi s kulturo: najsi bo to glasbena, likovna umetnost ali slovenščina in zgodovina. Prav je, da ima kultura čisto svoj praznik, saj se prav s pomočjo kulture in umetnosti potrjujemo kot samosvoj narod, drugačen od vseh ostalih.
Predvsem pa je prav, da negujemo slovenski jezik, ga cenimo in mu vedno dajemo prednost pred vsemi tujimi jeziki. Tudi spoštovanje našega, slovenskega jezika je pomemben del kulture – srčne kulture. Slednjo pa s svojim vedenjem, odnosom do soljudi, do narave, tudi do šolskega dela sooblikujemo vsi.
Prijeten kulturni praznik vam želim in bodite s svojo srčno kulturo pozitiven prispevek k sočutni, strpni, spoštljivi ter ustvarjalni splošni kulturi.

Alenka Fingušt
ravnateljica


Fance Prešeren (1800 - 1849)

France Prešeren (1800 – 1849)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost